Aktuality - Všechny aktuality

Nový jednotný vizuální styl města

Město klade velký důraz na historii. Zároveň by však mělo na venek působit moderně a elegantně. Grafický design se stal součástí kvalitní komunikace i ve veřejném sektoru a přispívá k zjednodušení komunikace jak uvnitř úřadu, tak směrem k veřejnosti, organizacím, spolkům a firmám. Přidali jsme se k mnoha dalším městům, která se rozhodla pro nový jednotný vizuální styl. Jeho představení můžete shlédnout v krátkém propagačním videu níže:

Dodnes jsme neměli materiály v jednotném vizuálním stylu, kterými bychom se mohli prezentovat a používat je pro účely propagace města. Jedná se o materiály pro poměrně široké spektrum komunikačních cest – od informačních letáků, interních materiálů, reklamních předmětů, informačních tabulí, sociálních sítí až po webovou prezentaci a prezentaci příspěvkových organizací. Každá z těchto částí, pokud je realizována, je realizována jiným grafickým stylem. Naším cílem proto je sjednotit celkovou grafickou a vizuální komunikaci města uvnitř i navenek.

Před rokem jsme na základě průzkumu trhu oslovili několik grafických studií. Pět z nich dodalo svůj návrh nového jednotného vizuálního stylu města. Na 2. řádném jednání dne 19. ledna 2022 rada města jmenovala členy hodnotící komise. Ta vybrala jako vítězný návrh pana Lukáše Hejče z grafického studia Lukas design. Rada města na svém 6. řádném jednání dne 9. 3. 2022 vzala na vědomí informaci o posouzení pěti návrhů jmenovanou hodnotící komisí a výběr vítězného návrhu, který se dále rozpracoval podle zadání. Na 20. řádném jednání rady města schválila komplexní řešení jednotného vizuálního stylu pro interní a externí komunikaci. Rádi bychom vám tímto představili nové městské logo, symbol a hravý štít

Horizontální a vertikální podoby MĚSTSKÉHO LOGA se využívají primárně a co nejčastěji, ovšem za dodržení všech pravidel o použití loga. Všechna pravidla užití jsou ukotvena v grafickém manuálu.

SYMBOLEM je štít se zvonicí. Ta je významným a důležitým prvkem města. Červená korunka symbolizuje království a hravou formou v logu supluje háček nad písmenem. Někteří v ní vidí městské hradby. Červená tečka symbolizuje hrdost města. Symbol používáme tehdy, když nemáme dostatek prostoru pro primárně využívané varianty loga, které jsou uvedeny výše, anebo potřebujeme vyzdvihnout symbol města jako takový. Symbol funguje buď samostatně, nebo doprovází textovou část a tím se stává součástí loga.

Prázdný ŠTÍT používáme v případě, kdy je logo nebo samotný symbol užší než 4 mm. Zvonice v této a menší velikosti přestává být v logu čitelná a dochází k její deformaci. Samotný štít je hravým prvkem, který má široké využití. Můžeme do něj vkládat ikony, reálné nebo tónované fotografie, a pokud potřebujeme, můžeme jho použít i ve větších velikostech, než stanovují pravidla.

Logo, symbol a štít mají také svou SEKUNDÁRNÍ PODOBU, kterou lze použít inverzně na tmavém pozadí.

Co byste vy, jako autor, o novém logu města Český Brod řekl?

„Hlavním záměrem bylo klást důraz na historii města a současně jsme chtěli mít logo moderní, vzdušné a snadno zapamatovatelné. Proto jsem se rozhodl překreslit zvonici do štítu, který má Český Brod v erbu a doplnil ho o národní barvy, protože v České republice máme více Brodů, ale ten Český je pouze jeden. Zároveň jsem vytvořil pravidla pro používání loga i jeho zjednodušené verze, tedy štítu bez zvonice, protože jak jsem zmiňoval před chvílí, nové logo by mělo i přes historický ráz také působit moderně a svěže, a to obzvláště při použití marketingových materiálů.“

Jaký má podle vás jednotný vizuální styl smysl?
„Nový jednotný vizuální styl tvoří fungující a logický vizuální systém, který umožní a pomůže jak konzumentům, tak i tvůrcům promo materiálů se opřít o nové vizuální prvky města a současně si zachovat svoji jedinečnost a jednoduchost. Vizuální styl Českého Brodu totiž prezentujeme jak navenek, tak i interně mezi občany města."

Grafické zpracování jednotného vizuálního stylu vychází z městské identity. Primární barvy, které nový grafický manuál definuje, vychází z oficiálního městského znaku. Jsou to zároveň barvy národní. Tím poukazujeme na to, že jsme městem hrdým, s bohatou historií a plné tradic, ale zároveň jsme otevřeni novým trendům, jsme přístupní a snažíme se získat zájem a důvěru široké veřejnosti.

S respektem jsme se snažili převzít v některých oblastech štafetu městského znaku. Nechceme tímto městský znak nahradit, ale současně najít nosič moderní prezentace městské identity. Proto nový jednotný vizuální styl do značné míry respektuje jeho podobu a vyjadřuje základní historický charakter města. Ještě musíme jednoznačně vymezit příležitosti a způsoby používání městského znaku v koexistenci s moderní "značkou" města. Oslovili jsme také pana PhDr. Vladimíra Jakuba Mrvíka, Ph.D.

Znamená to, že se „tradiční“ znak města přestane úplně používat?

„To určitě ne. Znak města byl Českému Brodu udělen císařem Zikmundem Lucemburským roku 1437 a používá se jen s drobnými grafickými úpravami už takřka šest set let. Je to tedy záležitost nadčasová, věky prověřená, a především jednoznačně identifikovatelná v širokém povědomí. Tedy takové naše rodinné stříbro. A pak je zde ještě zákon o obcích (č. 128/2000 Sb.), který určuje znak a vlajku města jako symboly obce, eviduje je v oficiálním Registru komunálních symbolů a v některých případech dokonce určuje jejich použití (např. na razítkách); s existencí dalších symbolů zákon nepočítá, ale ani mu nebrání. V posledních dvou desetiletích zároveň mnoho měst přijalo ještě další – souběžnou – grafickou „značku“, a tou je už zmíněné logo. Logo tak v současných komunikačních formách doplňuje funkci znaku města a vlajky města a má spíš ambici prezentovat místní komunitu v dané době, nikoliv „navěky“. Jeho přijatá podoba je ještě rozhodnutím minulé politické reprezentace našeho města, na té současné reprezentaci je ještě přijetí pravidel, v jakých případech se bude užívat zákonný tradiční znak a kdy naopak nová grafická značka. V tomto směru můžeme čerpat inspiraci z řady jiných měst a jejich grafických manuálů, konkrétně bych zmínil Český Krumlov, město zapsané na prestižním seznamu UNESCO."

Případné dotazy můžete směřovat na PR managerku města na vlastníkova@cesbrod.cz nebo na tel. 733 384 871.

Copyright © Město Český Brod, 2005-2024 | Přístupnost | GDPR | Kontakty | Mobilní verze | Administrace | vývoj MyWebdesign.cz
Cesbrod
TOPlist