lepšíbrod napsal:Vážený pane Šoupale proč asi všecny ty JUDry,MUDRry,inženýry,bakaláře,magistry a učitele volíme??? A proč nám oni nabízejí,jak pro nás chtějí pracovat a řešit naše problémy??? Deklarují,že budou pracovat s chutí,rádi,někteří dokonce prosí aby jsme jim dali šanci dělat vše pro naše blaho! A když tak nečiní tak máme být zticha,řešit jejich problémy a napravovat jejich chyby? Že Vy jste taky politik?
Dobrý večer, lepšíbrode,
na Vaše otázky, ač položené v množném čísle, mohu odpovědět pouze za sebe takto:
1. Máme zde zastupitelskou demokracii, která na lokální úrovni mj. spočívá v tom, že místo mě jiní lidé (zastupitelé) rozhodují a starají se o to, aby město fungovalo, aby byl zajištěn např. odvoz odpadu, rozvod vody, řeší dopravu a tak podobně. Jsou to kolikrát věci, kde se nikdy nezavděčíte všem a osobně jsem rád, že existují lidé, kteří se starat chtějí. Zřízení v naší zemi mi umožňuje ovlivnit, kteří to budou - a to je důvod, proč chodím volit já.
Neřídím se tím, zda má někdo titul MUDr. nebo pudr, či jaké povolání vykonává. Domnívám se, že mezi doktory (ať už medicíny, práva, přírodních či společenských věd) najdete podobný poměr slušných lidí, alkoholiků, násilníků, hulvátů, pirátů silnic a sportovců jako v jiné sociální skupině. Rozdíl může být v tom, že u otitulovaných bych předpokládal vyšší IQ. (Nejsem sociolog, tuto mou tezi berte s rezervou.)
Stručně řečeno, volit podle titulu je podle mě blbost.
2. Proč nabízejí řešení problémů- přece aby se na tu radnici dostali, ne? Na skutečné důvody se musíte opět zeptat přímo kandidátů. Podle mě jsou důvodů kvanta, od chutě k zvelebování města a pomoci potřebným, přes touhu něco řídit, zájem trochu si bokem polepšit, až po snahu zanechat po sobě něco budoucím generacím. Do hlavy jim ale nevidím. (Viz též předchozí odstavec)
3. Teď se místo odpovědi zeptám já: Kde jste dospěl/a k názoru, že byste měl/a být zticha? To je v naprostém rozporu s tím, co jsem psal ve svých dvou příspěvcích!
Přece když už jsem si zvolil zástupce, je mou povinností kontrolovat, zda koná, jak bych si představoval, případně jej tlačit k nápravě. Ale kontrolu je třeba dělat průběžně a ne jednou za čtyři roky.
Pokud jste dočetl/a až sem, oceňuji Vaši vytrvalost;-)
S pozdravem,
Petr Šoupal
PS: Odpověď na poslední otázku je NE.