Po odmlce se vracím do diskuse k problematice dopravy ve městě. Přečetl jsem si zápisy komise dopravy a příspěvky na tomto fóru. Vidím, že ať dělali obyvatelé Jungmannovy ul. pro záchranu svého přijateného životního prostředí cokoliv, bylo to marné. Odbor dopravy podporovaný komisí dopravy se rozhodl, že Jungmannova ul. bude obousměrná a na obyvatele, kteří mají svá obydlí cca 1,5 m od silnice se hledět nebude. Zkušební provoz v délce 1 rok a 3 měsíce je nevídaný - je to jen finta pro přechod na trvalý provoz. Stejně, jako byl "havarijní provoz" v září 2011 náhle převeden na 1/2 roční zkušební. Toto bych rád obyvatelům Jungmanky sdělil. V zápisu komise dopravy je uvedeno Ing. Pohůnkem, že silnice v Jungmannově ulici je v majetku stř.kraje a je to stř.krajem vnímána jako významná silnice. Nikde však není uvedeno, že by kraj žádal o převedení této silnice z jednosměrného provozu na obousměrný. O tuto změnu požádal odbor dopravy Č.Brodu ! Byla sice zmíněn názor údržby silnic, že se Jungmanovou ulicí špatně radlicí pro odklízení sněhu projíždí, ale nebyl striktní, spíše měl charakter poznámky. Když jsem viděl jak se odklízí, resp. neodklízí, sníh od křížovatky J.Kouly k nádraží, tak v Jungmannově ulici to šlo v pohodě.
Dne 14.12.2011 napsal předseda komise dopravy Bc. Binko toto:
"Mým cílem bylo od počátku především zvýšit podíl nemotorové dopravy ve městě a zároveň zklidnit centrální část města od motorové dopravy. Pokud o tyto cíle, které jsou součástí mého vlastního přesvědčení, není poptávka, nepůjdu dál proti proudu.
S pozdravem
Marek Binko"
O zvýšení podílu nemotorové dopravy se pan Binko stará vzorově. Nevím jak moc jsou, viz cyklo pruh u Sokolovny, tyto vyčleněné objekty využívány, ale možná někdy budou. Já bych viděl jejich využití až v době kdy bude tranzitní doprava vyvedena mimo město. Ale budiž, sám rád na kole jezdím rád a hodně. Cyklo pruhy však nepotřebuju.
Horší je to s druhým předsevzetím , "zklidnit centrální část města od motorové dopravy". Pokud to řešíte způsobem, že dopravu převedete do jiné ulice, kde bydlí lidé a jsou ráno a večer rušeni hlukem a otřesy aut, tak to je smutný způsob řešení. Vaše komise spolu s odborem dopravy vytyčila autostrádu málem středem města. Na obyvatele, zde bydlící, nehledíc.
Slyšel jsem více názorů, že Kouřimská brána by měla být opět průjezdná. Je to přímý a jednoduchý příjezd na náměstí. Dnes to řidiči objíždějí buď Jungmannovu, dále Havlíčkovou a odbočí na náměstí, anebo po J.Kouly, Krále Jiřího a Kollárovou kolem Sokolovny. Ke konci 2012 projedou celou K.Jiřího-část této ulice od křižovatky s Kollárovou ul. je úzká a chodci velmi využívaná. Opravdu nerozumím proč toto je upřednostněno před průjezdem Kouřimskou branou.