Vážený pane starosto,
myslím, že nikdo zde nečeká koaliční smlouvu, což je zřejmě onen písemný dokument, který označujete jako výsledek manýrů z velké politiky. Vůbec ne, jsem si vědom, že jste nesestavili krajskou či celostátní koalici. Nicméně co já bych očekával je alespoň excelová tabulka, ve které bude uvedeno např. následující:
úkol: připravit plán investic do r. 2016
termín: xxxx
zodpovídá: radní XY
To mi připadá jako elementární záležitost, kterou by koalice měla předložit. Tím nijak nehovořím za pana Pospíšila, který toto vlákno založil a který jistě k tomu bude mít co říci.
Přiznám se, že mne překvapuje, pokud programový dokument má být "zbroušením hran a obecnějšími principy dalšího působení." Právě na malém městě bych od rady očekával naprosto konkrétní kroky a termíny. Ale ono to asi bude spíš vycházet z představy radního Vlasáka, že o směřování obce si může každý občan udělat názor především podle toho, jaké subjekty v radě zasedly, než z nějakých programových dokumentů.
Co se rozpočtu týče: když pominu určitou nelogičnost, že se finanční výbor zabývá rozpočtem PŘED jednáním rady (jak jsem pochopil z vyjádření p. Vlasáka, dostal výbor jen "jakýsi návrh" který může na radě dojít zásadních změn), připadá mi zvláštní, že možnost k připomínkám dáváte na uzavřeném semináři zastupitelstva, přičemž na veřejném zasedání bude možno buď rozpočet en block přijmout či odmítnout. Tím nijak nezpochybňuji legalitu tohoto postupu; já mám prostě raději otevřenou debatu, než uzavřenou, zvláště pak pokud se týká strategických dokumentů. A mnohem více zarážející je, že rozpočet je schvalován předtím, než je předložen jakýkoliv seznam kroků, které chce rada v nadcházejícím volebním období učinit, tedy dříve, než koalice informuje, jak chce realizovat své závazky z volebních programů; vím, že to není zase tak problém ODS, protože Váš program byl velmi obecný a spíše rekapituloval minulé čtyři roky. Bohužel jiní radní sem nepřispívají vůbec, nebo jen minimálně a na zastupitelstvu za radu mluvíte prakticky jen Vy, takže tu výtku směřuji na Vás.
Předložíte-li tedy jen jakýsi soupis obecných vizí a obroušených hran, nepovažujte za křivdu či snad šíření dezinformací, když Vám začne opozice připomínat, co měly koaliční strany v programu.
I Vám přeji hezký večer.
Traurig