Re: Výherní automaty v městě
Smyslem příspěvku je podat Vám ucelenou informaci o problematice regulace hracích přístrojů.
Odmítám tvrzení, že by se tady pralo nějaké špinavé prádlo.
Chci nejprve seznámit se svým návrhem zastupitele a projednat případnou průchodnost navrhovaného řešení. Ale stručně se dá říct, že se po posouzení situace přikláním k úplnému zákazu s platností od 1.1.2013. Taková časová prodleva by umožnila připravit na výpadek příjmů městský rozpočet, jednotlivé provozovatele i ministerstvo financí k ukončování licencí. Osobně bych také preferoval vznik vyhlášky dle zákona o obcích, tak jak je uvedeno ve zveřejněném manuálu.
Přeji hezký den
Dobrý den.
Některá města celoplošný zákaz prosadila, bohužel se domnívám, že z jejich strany je to jen získání voličů před nadcházejícími volbami než "rozumné řešení" v boji proti kriminalitě... Přiznám se, že neznám přesný počet VHP a VLT na území Č. Brodu, ale rád bych věděl, jaký celkový příjem to za rok 11 pro město bylo. Poplatky včetně dodatečných výtěžků a příjmy z VLT... Zhruba určitou představu mám, ale rád bych věděl oficiální číslo. Pokud to není tajné ... A při představě o tuto částku přijít, tak opravdu nevím jakým způsobem za tyto peníze najít náhradu... Třeba by stačilo porovnat příjem na straně jedné a zjištění nákladů na městskou policii na straně druhé a získané peníze použít právě na podporu (rozšíření) MP... Čili ve výsledku by kriminalita měla poklesnout (jsem optimista )...
Bohužel i následná novela loterijního zákona bude pro většinu firem likvidační... Obávám se, že začíná nastávat čas, kdy bez ohledu na obecní vyhlášky bude zákonem provoz VHP a VLT zakázán, tak jako je tomu v sousedním Polsku...
Sousta lidí začne jásat, ale již teď jsou informace, že se objevují (v Polsku) "černé" herny, které provozuje síť mafie... Lidé od nepaměti jsou hravý a hrát budou i když to bude nezákonné... Čili pokud to vláda nezakáže celoplošně (počítám tak do 3-5 let), tak o příjmy města přijít úplně nebo vymezit místa, kde bude zákaz?... Je to na zastupitelých....
Jak už jsem psal, ač provozovatel (pouze VHP), tak jsem spíš pro variantu, kterou zvolili např. v Kolíně... Tamní zastupitelstvo letos od prosince prosadilo vyhlášku o zákazu VHP a VLT v centru města, přilehlých ulic a v lokalitě nádraží... Bohužel i naší firmy se to týká, ale určitě je to lepší než celoplošný zákaz... Některé provozovny tím končí úplně, některé se přesunou jinam... Tím "vytlačením" nahrává město majitelům nemovitostí ve kterých můžou provozy zůstat a tím pádem se cena za nájemné vyšplhá do závratných výšin... Tím paradoxně město získá nějaké peníze zpět ve formě daní.... Další vlna vyhlášky už nebude (údajně) tak drastická, ale zaměří se na nevzhledné, někdy až cirkusově svítící neonové poutače a propagaci heren... O tom jsme už psal, jsem pro úplný omezení venkovní reklamy....