Hezký den i Vám, pane starosto.
Pokud uvádíte, že ekoškolství je v souladu s celou škálou koncepčních dokumentů a běžících programů, pak nelze než konstatovat, že máte pravdu. Nicméně mé námitky směřují k tomu, že studium ekoškolství zjevně není prioritou školské politiky v městě. Je velký rozdíl, zda je tento projekt v souladu např. se strategickým plánem (jinými slovy s ním nekoliduje) a tím, zda to je jeden z hlavních cílů, kam nasměřovat takovou sumu peněz.
Souhlasím s Vámi, že zahraniční studijní cesty jsou relativně standardní vzdělávací formou zaměstnanců, nicméně týdenní pobyt 14 členného týmu v zahraniční není "zcela běžnou" formou, jak Vy uvádíte. Dovoluji si v tomto kontextu čerpat z vlastní zkušenosti, kdy takovéto pobyty byly ve všech společnostech, kde jsem působil, spíše výjimečnou záležitostí, rozhodně ničím zcela běžným. Vždy je nutno poměřovat, zda náklady takového studia jsou adekvátně vyváženy přínosem. Domnívám se, že tomu tak v tomto případě vskutku nebylo.
Dosud jste se poměrně úspěšně vyhnul přímé odpovědi na celkové náklady projektu. Je to 270.000,- Kč? Nebo se částka blíží 300.000,- Kč? Nebo dokonce překračuje tuto sumu? To je totiž poměrně podstatné pro posuzení, zda čerpání zahraničních zkušeností v tomto rozsahu za to opravdu stálo. Pokud odkazujete na úspěšně realizované projekty (stromky, skleník apod.) - opravdu by se tyto projekty nedaly realizovat bez oné studijní cesty?
Pokud by nákladovost byla výrazně nižší, považoval bych to za jednoznačný úspěch. Nicméně skutečnost je taková, že Brod předložil druhý nejdražší projekt z celého dotačního kola (viz http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/BG … ty_5V.pdf) a tím pádem zaplatil i nejvíc na spoluúčasti. K tomu musíme vzít v potaz fakt, že neuznatelné náklady tvoží bezmála třetinu samotné spoluúčasti, což není dobrá vizitka připravenosti projektu. Opět uvedu srovnání - zde http://www.uspesnedite.cz/images/cesko_ … enosti.pdf je jiný úspěšný projekt, který dokázal za 2/3 brodských nákladů uspořádat obdobný výzkum.
Píšete, že jste si odnesl ponaučení o nutnosti předem informovat občany o takovýchto projektech. Je zřejmě nutné Vám připomenout, že v samotném programovém prohlášení koaličních stran máte uvedeno, že předložíte plán investic do r 2016. Nejde o ponaučení, pane starosto, Vy jste tuto transarentnost slíbil. A namísto toho byla žádost o dotaci podána bez souhlasu rady.
Pokud jde o poznámku o cíleném útoku na závist a jiné nízké pudy (nebyl jste adresný, tudíž nevím, zda to bylo na mne), podotýkám, že Vám ani členům týmu nijak tuto cestu nezávidím. Pouze ji vzhledem k napjatému rozpočtu a citelně podfinancovanému školství považuji za rozmařilost a okázalé mrhání svěřenými finančními prostředky. Nepřesvědčil jste mne (a z reakcí i mimo toto fórum vím, že nejen mne), že se za takto horentní sumu nedalo pořídit něco poněkud užitečnějšího.
S přáním příjemného dne
Traurig
P.s.: Od Norů se krom tolerance můžete naučit i efektivní samosprávu. Jsou v tom rozhodně dál...