Téma: Porušování povinností při nakládání s obecním majetkem
Dobrý den,
dne 13.1.2011 byl na jednání rady předložen návrh dohody o zápočtu, na základě které mělo město uznat svůj dluh vůči Českobrodské nemocnici ve výši téměř 900.000,- Kč. Tento dluh vznikl kvůli tomu, že Českobrodská nemocnice provedla v areálu určité stavební práce (rekonstrukce, vybudování nové gastroambulance), přičemž měl být odečten z nájemného, které Českobrodská nemocnice městu dluží. Zápočet byl z jednání rady v lednu stažen a předložen byl až na den 23.3.2011. Rada se usnesla, že tento zápočet má schválit zastupitelstvo města, projednán tedy bude 4.5.2011.
Nicméně v rozporu s tím starosta města již 31.1.2011 podepsal s Českobrodskou nemocnicí tento zápočet, tedy bez jakéhokoliv zmocnění (radou či zastupitelstvem) závazek uznal a nechal započíst.
Na tomto odkazu http://www.cssdceskybrod.cz/files/cb/do … apoctu.pdf naleznete příslušnou dohodu, zde http://www.cssdceskybrod.cz/files/cb/4_ … a_4615.xls pak i rozpis jednotlivých položek, které jsou započítávány (záměrně jsem vymazal jména fyzických osob - podnikatelů, abych se nedostal do konfliktu se zákonem na ochranu osobních údajů). Všimněte si prosím, že z celkové částky 892.124,- Kč tvoří více než 350.000,- Kč jakési vlastní mzdové náklady Českobrodské nemocnice.
Dne 18.3.2011 jsem požádal členy rady, aby mi vysvetlili, proč je dohoda schvalována až poté, co ji starosta podepsal, co přesně tvoří ony mzdové náklady a zda jejich vynaložení bylo předem odsouhlaseno ze strany města, jak ukládá příslušná nájemní smlouva. Obdržel jsem dvě e-mailová vyjádření:
Pan radní Vlasák mi napsal, že on osobně mi rozhodně žádné informace neposkytne.
Pan starosta mne informoval, že se nejedná o smlouvu, ale o účetní operaci a že mzdové náklady jsou souhrnem za provedení prací vlastními zaměstnanci a tyto náklady jsou nižší než ceny obvyklé na trhu, protože práce byly provedeny tzv. svépomocí. Ostatní radní se s odpovědí neobtěžovali; více jsem se tedy nedozvěděl, na moji námitku, že bych očekával přesné rozklíčování oněch vlastních mzdových nákladů (rozsah prací, jednotkovou cenu za hodinu práce atd.) již nikdo nereagoval.
Opravdu by mne zajímalo, jak výhodné ceny oproti cenám na trhu to byly. Když se podíváte, že v případě rekontrukce gastroambulance, která celá stála 255.695,- Kč, jsou mzdové náklady Českobrodské nemocnice 196.515,- Kč, dalších více jak 30.000,- Kč tvoří náklady spojené s vypracováním projektu a práce na edoskopickém sále, tak v rámci rekonstrukce gastroambulance Českobrodská nemocnice prováděla práce v hodnotě téměř dvouset tisíc s materiálem za necelých 30.000,- Kč.
Podotýkám, že podle zákona o obcích je rada povinna odpovědět členu zastupitelstva písemně a to do 30 dnů. Tuto povinnost rada vesele ignoruje.
Čili otázka je jednoduchá:
1) proč starosta města uznal bez souhlasu rady či zastupitelstva závazek města za téměř 900.000,- Kč?
2) proč rada města odmítá zastupitele informovat o povaze a složení uznaného závazku?
Příjemný den
Traurig